link naar de bestelpagina
terug naar start

Info voor de nieuwkomers

Voor alle duidelijkheid staat hier even uitgelegd wat onze voedselcooöperatie wel is en wat het niet is. Dit om misverstanden te voorkomen.

Organisatievorm

Autark is gewoon een groepje van deelnemers, er is geen stichting of andere organisatievorm. Er is geen bestuur, alles wordt democratisch besloten, vaak gaat dat door wat op de groeps WhatsApp te roepen of tijdens een informeel overleg bij de koffie op zaterdag middag wanneer de bestellingen worden uitgedeeld/opgehaald.

Het systeem

Onze voedselcooöperatie bestaat uit leden oftewel 'de opmakers'. Dit zijn degenen die wekelijks kunnen bestellen op onze webshop.
Dat kan tot za. ochtend 05:00. Er is geen vast voedselpakket, je kunt zelf kiezen wat je wel of niet wilt bestellen.
Vervolgens kun je op zaterdag vanaf 14:00 je bestelling ophalen. Als je koelkast/diepvriesprodukten hebt besteld dan is het handig om hier niet al te lang mee te wachten, we hebben geen koeling.
Ongeveer 2 keer per jaar ben je aan de beurt om 'ophaler' te zijn. Dan is het de bedoeling dat je op zaterdag ochtend bij de boeren (de 'makers') langs gaat om de bestellingen op te halen en dit vervolgens op de uitdeelplek (reuveldsweg 6) uit te sorteren zodat er voor elke deelnemer een kratje met de bestelling klaar staat.
Bij de boeren schiet je het bedrag voor, achteraf reken je de bedragen per opmaker uit en stuur je die allemaal een betaalverzoek. De opmakers betalen je dan dezelfde dag nog.

Financiën

Er is geen verdienmodel, de cooöperatie heeft geen geld of bezit. Er zijn in het begin alleen wat leden geweest die kratjes hebben aangeschaft, dat is dus van die leden zelf. De prijzen van de produkten in de webshop zijn gewoon de bedragen die aan de makers betaald moeten worden voor die produkten. De makers bepalen deze prijs zelf, de opmakers hebben de keuze om het wel of niet te bestellen. Soms wijken de prijzen wat af, bijvoorbeeld als een prijs per kg op de webshop staat en het gewicht wat afwijkt. Daarom wordt achteraf de precieze prijs uitgerekend en kan het bedrag wat je moet betalen wat afwijken.
Om Hein en Diny te bedanken voor het gebruik van de uitdeelplek, de koffie, de verwarming vd ruimte en de grond voor de tuin/kas enz. kopen we eens per jaar een kado. Dit wordt betaald met de zegeltjes die we bij van Vilsteren krijgen bij de bestellingen.

Statiegeld

In geval er statiegeld moet worden verrekend schiet de ophaler dit voor aan de maker. Vervolgens wordt dit net zoals de bestelling zelf verrekend met de opmaker die het produkt heeft besteld. De flessen/... waar het statiegeld op zit zijn dan van de betreffende opmaker. Die kan ze zelf weer inleveren bij de maker of op de ophaalplek zetten zodat die de week erop weer meegenomen worden door degene die dan de ophaler is. Die krijgt het statiegeld terug en kan dat weer verrekenen met de opmaker van wie de flessen waren.

Keuze van aangesloten makers

D.m.v. informeel overleg wordt besloten welke boeren/makers wel of niet in de ophaalronde opgenomen worden. Bij makers waar we niet veel afnemen kunnen we bijv. besluiten om deze eens in de maand / kwartaal mee te nemen in de ophaalronde. Te denken valt aan een imker of een oesterzwam kweker. Sommige makers zijn seizoensgebonden: Zo heeft Huisman in de winter geen aanbod van groente en wijken we daarom uit naar de 'supermarkt in het bos' van Kleinlangevelsloo. Zo snel Huisman weer voldoende aanbod heeft gaan we niet meer omrijden langs Kleinlangevelsloo. Mocht je daar dan toch wat willen kopen dan kun je uiteraard daar zelf naar toe gaan. Kleinlangevelsloo heeft zelf ook een webshop en een bezorgronde waar je evt. gebruik van kunt maken.

Andere initiatieven

Naast het logistieke systeem van voedsel halen/uitdelen zijn er ook wat andere initiatieven van de deelnemers; Er is een tomatenkas gebouwd, er is een wintergroente tuin/kas, we hebben wel eens balkenbrij gemaakt, een eigen varken op het stro gelegd bij Holtkuile en er is nog een plan om bier te gaan brouwen - als we d'r aan toe komen.
Dit zijn allemaal initiatieven waaraan je mee kunt doen maar het hoeft zeker niet, net wat je zelf wilt!

link naar de bestelpagina
terug naar start